SIGCHI Finland kokoaa yhteen ihmiset, jotka kehittävät, tutkivat ja suunnittelevat vuorovaikutusta ja käytettävyyttä ihmisen ja tietokoneen välillä. Se järjestää HCI (Human Computer Interaction) aiheisia seminaareja, jossa pääsee tapaamaan muita saman alan ihmisiä ja parhaassa tapauksessa löytämään uusia kontakteja. SIGCHI toimii ympäri Suomea ja on osana kansainvälistä järjestöä (ACM SIGCHI).

Meidän sukupolvi on kokenut tietotekniikan nopean kehittymisen. Vuosituhannen vaihteessa tietokoneet olivat vielä hitaita ja suuria. Tähän aikaan käytettiin käyttöjärjestelmistä esimerkiksi Windows Xp:tä ja sen muistetaan olleen hidas. Hitaus tietenkin johtui tietokoneen komponenttien laskentatehosta eikä niinkään käyttöjärjestelmästä. Tänä päivänä on saatavilla erittäin tehokkaita komponentteja erittäin pienessä koossa esimerkiksi älypuhelimeen.

Tänä päivänä tietotekniikkaa koitetaan laittaa mahdollisimman moneen laitteeseen ja eri laitteiden kanssakäyminen toistensa kanssa on tärkeää. Tätä kutsutaan äly-ympäristöksi tai älykodiksi. Näiden laitteiden tarkoitus on helpottaa jokaisen ihmisen arkipäiväistä elämää ja tuoda tietoa käden ulottuville. Hyvänä esimerkkinä voisi pitää Samsungin valmistamaa älyjääkaappia, joka kameran avulla ottaa kuvan ja kertoo käyttäjälleen sovelluksessa, mitä täydennystarpeita jääkaapissa on.

Monet sovellukset alkavat korvata myös fyysisiä esineitä, kuten esimerkiksi erilaiset mobiilipankkisovellukset (Mobiilipankki, S-mobiili, G Pay, Apple Pay), joilla voi suorittaa maksamisen perinteisen kortin sijaan ja ostoksesta saa myös kuitin sovellukseen. Tulevaisuudessa voisin uskoa, että nämä sovellukset ovat laajalti käytössä Suomessa ja normaalin pankkikortin ja käteisen käyttö jäisi hyvin pieneksi. Ongelmaksi kuitenkin syntyy tänä päivänä vanhukset, jotka karttavat uutta teknologiaa ja eivät ole valmiita luopumaan käteisen käytöstä. Seuraavan sukupolven vanhentuessa asenteet teknologiaan tulee olemaan paremmat mitä luultavimmin.

 

Iiso Kramsu